Projekt Imuno

Projekt Imuno je javnozdravstveni projekt, ki deluje v okviru Društva študentov medicine Slovenije in združuje študente različnih naravoslovnih fakultet Univerze v Ljubljani. Namen projekta je izobraziti javnost o pomenu cepljenja, ji predstaviti njegovo varnost in učinkovitost ter doseči ustrezno precepljenost populacije.

Osnovni del naše dejavnosti so delavnice in predavanja, ki obsegajo osnove delovanja imunskega sistema, predstavitev različnih vrst cepiv in njihovega delovanja ter razlage določenih zmot o cepivih, ki so pogoste v širši javnosti. Največ delavnic izvajamo na gimnazijah v osrednjeslovenski regiji, nedavno pa smo razširili delovanje na druge konce Slovenije. Delavnice izvajamo tudi na fakultetah ter v povezavi z Rdečim križem v vrtcih in osnovnih šolah. Za bodoče in novopečene starše pa organiziramo predavanja znotraj programa Šole za starše v Zdravstvenem domu Šiška.
- Skupina projekta Imuno
Poleg tega vsako leto organiziramo študentski kongres o cepljenju in nalezljivih boleznih, ki je v prvi vrsti namenjen študentom medicine, odprt pa za kogarkoli, ki ga tematika zanima. Predavatelji so običajno profesorji Medicinske fakultete v Ljubljani ter zdravniki specialisti, včasih pa tudi profesorji sorodnih strok. Kongres vsako leto pritegne okrog 250 udeležencev.

V letu 2019 je naše delo obrodilo sadove v obliki otroške slikanice Nežka se cepi, ki je bila izdelana z namenom, da bi starši in pedagoški delavci lažje in bolj učinkovito razložili otrokom, čemu gredo k zdravniku, čeprav niso bolni. Slikanica je bila izdana v sozaložništvu z Mladinsko knjigo. Pri delu nas je podprlo Ministrstvo za zdravje. Slikanica je za nakup na voljo preko spletne strani Nežka se cepi, v kratkem pa jo boste lahko našli v čakalnicah pediatričnih ambulant in klinik po celotni Sloveniji.

Ko se začne sezona gripe, projekt Imuno v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pomaga pri ozaveščanju o pomenu cepljenja proti gripi in organizira cepljenje za študente Medicinske fakultete v Ljubljani.

V prihodnje se bomo znotraj projekta natančneje lotili problematike odpornosti mikrobov proti zdravilom (AMR – antimicrobial resistance), ki zaradi napačne in nedosledne uporabe antibiotikov postaja vse bolj pereč problem. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.
- Skupina projekta Imuno