<< Nazaj na bolezni in cepiva

Oslovski kašelj

Je bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis in se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke, ti so dovzetni za epizode kašlja, ki trajajo 4-8 tednov (lahko tudi 10 tednov). Bolezen se da preprečiti s cepljenjem. Najstniki in odrasli bolezen pogosto prebolijo brez komplikacij.  Najbolj nevaren je za otroke do enega leta, zato je priporočljivo cepiti nosečnice po dopolnjenem 24. tednu nosečnosti. Pred uvedbo cepljenja proti oslovskemu kašlju leta 1959 je v Sloveniji letno zbolelo 7000 otrok, od tega je do 30 umrlo.

Spodnji graf prikazuje št. obolelih za oslovskim kašljem v ZDA pred in po uvedbi cepiva proti njemu. V ZDA so ga uvedli v štiridesetih letih 20. stoletja.

Prenašanje

Oslovski kašelj se prenaša s človeka na človeka s kužnimi kapljicami pri kašljanju, kihanju, tudi prek okuženih predmetov. Preden oseba začne kazati prve simptome, lahko minejo tudi trije tedni, torej bolezen okužena oseba nevedoč širi naprej. Tako lahko starejši brat ali sestra prenese bolezen na dojenčka, ki zaradi tega lahko v najslabšem primeru tudi umre.

Simptomi in posledice

Za oslovski kašelj je značilno, da se na začetku kaže kot prehlad, torej se pojavi izcedek iz nosu in oči, povišana temperatura in blag kašelj. Nato se kašelj stopnjuje in pojavijo se napadi kašlja, ki ima značilen zvok, podoben riganju (zato ima ime oslovski kašelj). Napadom, ki so najpogostejši ponoči, sledita bruhanje in utrujenost. Do kašlja prihaja zaradi toksina, ki ga proizvaja bordetella pertussis. Toksin načeloma uničuje sluznico, zato ostanejo živčni končiči v sluznici izpostavljeni. Vsak najmanjši dražljaj te končiče vzdraži, kar pa nato povzroči napade kašlja. Bakterija se vključje tudi na drugačne načine, in sicer s svojimi drugimi toksini vpliva znotrajcelično in imunsko signalizacijo. Pri dojenčkih, mlajših od 6 mesecev, je oslovski kašelj še vedno pomemben vzrok smrti, saj je najpogostejši in hkrati tudi najhujši zaplet bakterijska pljučnica z visoko smrtnostjo. Drugi možni zapleti so vročinski krč, prenehanje dihanja, izguba apetita, vnetje srednjega ušesa, dehidracija, nevrološke posledice (možganska krvavitev zaradi povečanega tlaka v možganih zaradi kašlja, odmiranje živčnih celic zaradi pomanjkanja kisika) ter zlomljena rebra zaradi intenzivnega kašlja.

Zdravljenje

Oslovski kašelj zdravimo z antiobiotiki in zadostnim uživanjem tekočine, da preprečimo dehidracijo. Antibiotiki se predvsem dajejo zaradi preprečevanja širjenja bolezni, ne pomagajo pa pri dolgotrajnem kašlju.

Preprečevanje

Najučinkovitejši način preprečevanja oslovskega kašlja je vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti, zato je namreč cepljenje proti temu obvezno. Tako ščitimo že otroke v prvem letu starosti, ko dobijo prve tri odmerke kombiniranega cepivo proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi in hemofilusu influence b. Tisti, ki so bolezen že preboleli, so na njo lahko imuni do 20 let, nato je možna ponovna okužba. Na to kažejo do sedaj opravljene epidemiološke študije.

Nalezljive bolezni proti katerim cepimo

Prvo leto starosti

 • trije meseci: davica, tetanus, oslovski kašelj, hemofilus influence tip b, otroška paraliza (1. odmerek), pnevmokokne okužbe (1. odmerek)
 • štiri do pet mesecev: davica, tetanus, oslovski kašelj, hemofilus influence tip b, otroška paraliza (2. odmerek)
 • šest mesecev: davica, tetanus, oslovski kašelj, hemofilus influence tip b, otroška paraliza (3. odmerek), pnevmokokne okužbe (2. odmerek)

Drugo leto starosti

 • 12 do 18 mesecev: ošpice, mumps, rdečke (1. odmerek), pnevmokokne okužbe (1. odmerek)
 • 12 do 24 mesecev: davica, tetanus, oslovski kašelj, hemofilus influence tip b, otroška paraliza (4. odmerek - revakcinacija)

Tretje leto starosti

 • tri leta: klopni meningoencefalitis (1., 2. in 3. odmerek)

Pred vstopom v šolo

 • pet do šest let: ošpice, mumps, rdečke (2. odmerek) in hepatitis B (1. in 2. odmerek)

Šolsko obdobje

 • 1. razred OŠ: hepatitis B (3. odmerek)
 • 3. razred OŠ: davica, tetanus, oslovski kašelj (5. odmerek)
 • 6. razred OŠ: okužbe s HPV (1. in 2. odmerek HPV cepiva)
 • ob sistematskem pregledu v srednji šoli: tetanus (6. odmerek - revakcinacija)

Nekaj dejstev o oslovskem kašlju

 • Je znan tudi kot 100 dnevni kašelj.
 • Polovica dojenčkov, obolelih za oslovskim kašljem, potrebuje zdravljenje v bolnici.
 • Cepljeni odrasli lahko še vedno zbolijo, vendar pri njih bolezen bolezen navadno poteka v  blagi obliki.
 • V svetu letno za oslovskim kašljem letno zboli približno 21,4 milijona ljudi, umre pa jih okoli 160 000.
 • Najboljša preventiva je cepljenje nosečnic, nato pa z DTaP cepljenjem dojenčka in Tdap cepivi v predšolski, najstniški in odrasli dobi.
VIRI IN NASVETI
 1. NIJZ - Nacionalni inštitut za javno zdravje
 2. CDC - Centers for Disease Control and Prevention
 3. CDC - Centers for Disease Control and Prevention
 4. NCBI
<< Nazaj na bolezni in cepiva